12 znamení, že máte zlého šéfa: Toto robia tí najhorší nadriadení

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Mať dobrého šéfa je na nezaplatenie. Nie každý však má to šťastie pracovať pod skúseným, schopným lídrom, ktorý vie riadiť a pracovať s ľuďmi. Pozrite sa na vlastnosti tých najhorších šéfov: ak robí niektorú z týchto 12 vecí aj váš nadriadený, zvážte, či sa vám oplatí pod ním aj naďalej pracovať.

 

 

 

 

  1. Nevedie svojich zamestnancov
    Chýbajúca organizácia práce, častá neprítomnosť nadriadeného, neschopnosť či nekompetentnosť viesť tím – s takýmto lídrom na čele sa oddeleniu bude len ťažko dariť a vážne to naruší spokojnosť zamestnancov. Poznáte to aj vy z vášho pracoviska?
  2. Vynecháva hodnotenie výkonnosti zamestnancov
    Zamestnanci by totiž mali vedieť, ako sú na tom, ako ich nadriadení vníma, v čom by mali zabrať a za čo si ich šéf váži.
  3. Pripisuje si zásluhy zamestnancov
    Celý tím tvrdo pracoval na dosiahnutí výsledkov či splnení plánov, no „smotanu zlíže“ šéf bez toho, aby odmenil svoj tím? Pozor, pracovať pod takýmto šéfom je to najhoršie.
  4. Na pracovisku je vysoká fluktuácia
    Ak sa v konkrétnej firme ľudia nevedia udržať dlhšie obdobie, dôvodom môže byť práve zlý šéf. Často sa totiž hovorí, že ľudia neopúšťajú firmu, opúšťajú zlého šéfa.
  5. Ak sa stane chyba, rýchlo začne obviňovať a kritizovať
    A chybu pripomína ešte dlho po tom. Naopak, pri úspechu však zlý šéf akosi „stráca“ pamäť, nepochváli, prípadne dobré výsledky ani nijako neokomentuje. Je aj vám neustále „vyhadzovaný na oči“ prešľap z minulosti, no vaše úspechy sa prehliadajú?
  6. Má svojich obľúbencov
    Nie je príjemné pracovať pod šéfom, ktorý má svojich favoritov – väčšinou si totiž vyberá obľúbencov nie podľa ich šikovnosti, ale „vďaka“ ich schopnosti podlizovania sa.
  7. Zadržiava informácie pred svojím tímom
    Nič sa nikdy nedozviete priamo? Vždy sa k vám dostanú nejaké „šumy“, pošuškáva sa o veciach na chodbe, no ani raz sa nestalo, že by si šéf zavolal vás, svojich podriadených, a informoval o tom, čo sa chystá a pripravuje? Aspoň vidíte, ako si vás „váži“.
  8. Od svojich zamestnancov očakáva, že budú pracovať nonstop
    Kedykoľvek si šéf zmyslí, musia byť jeho podriadení v pohotovosti a ochotní splniť akúkoľvek jeho úlohu? Dobrý šéf vie, kedy je pracovný čas, uvedomuje si, že zamestnanci musia aj dostatočne oddychovať a rešpektuje to.
  9. Len málokedy pochváli svojich zamestnancov
    Dobrý šéf totiž vie oceniť, koho v tíme má a nebojí sa to prejaviť – či už pochvalou, ale aj špeciálnym ohodnotením.
  10. Myslí si, že okolo neho sú len samí hlupáci
    A ak to aj dokonca dáva najavo, nezostávajte v takejto práci – ukážte, že si vážite samého seba.  
  11. Ak dostane spätnú väzbu, nevie ju prijať
    Dovolili ste si poukázať na niečo zlé či nefungujúce? Navrhli ste, ako by to mohlo vyzerať? Dobrý šéf si aktivitu a snahu zamestnanca cení, nezareaguje urazene či podráždene.
  12. Nevie si spraviť čas na zamestnanca
    Potrebujete sa s ním porozprávať, no nikdy na vás nemá čas? Odkladá stretnutia, odbíja vás? Práca pod takýmto nadriadeným je naozaj utrpenie – predstavte si totiž, že by ste s ním chceli prebrať zvýšenie platu.
Viac o téme: Boss Problémy Nadriadený Zlý Šéf Hrozný Šéfom
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Zdroj: Officevibe; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy