11 zručností, ktoré sa ťažko učia, ale osoh z nich budete mať navždy: Ktoré to sú?

Hovorí sa, že najlepšie veci v živote sú zadarmo. To však neznamená, že ich dosiahnutie nezaberie čas, pot, vytrvalosť a úsilie. Tak je to totiž v prípade učenia sa dôležitých životných zručností. Chcete vedieť, aké schopnosti a zručnosti sú najužitočnejšie, no nadobudnúť ich je skutočne náročné? Pozrite sa na zoznam 11 zručností, ktoré nie je ľahké sa naučiť, no ak sa vám to podarí, ťažiť z nich budete celý život.

 

 

  1. Empatia
    Môžete mať fantastickú disciplínu, vedieť fantasticky samostatne pracovať, ak sa však staráte len o seba a nezaujímajú vás ľudia okolo vás, vaši kolegovia a spolupracovníci, nie ste nič, len obyčajný sociopat. Empatia je základná ľudská vlastnosť a je nevyhnutná pre dobrých obchodníkov alebo ľudí pracujúcich v službách. Taktiež pomáha v zlepšovaní vzťahov v tíme.
  2. Časový manažment
    Vedieť si zorganizovať úlohy a určiť priority vo svojej práci je dôležité pre každého zamestnanca. Zamestnávateľ totiž očakáva, že úlohy budú odovzdané načas a povinnosti splnené v dohodnutom termíne. Veľa ľudí však v tejto oblasti zlyháva, pretože je skutočne ťažké naučiť sa plánovať si veci či vedieť odhadnúť, koľko času je potrebného na vypracovanie konkrétnej úlohy.
  3. Vedieť požiadať o pomoc
    Spoznať, že ste sa ocitli v núdzi a následne vedieť požiadať o pomoc je niečo, čo sa len ťažko učí. Veľa ľudí tak nechce robiť, pretože si myslia, že tak budú vyzerať menej schopne. Ak však požiadate iných o radu, ukážete im, že si vážite ich schopnosti či odbornosť, vďaka čomu si ich budete vedieť ľahšie získať.
  4. Mať zvládnutý spánkový režim
    Možno sa vám to nezdá, ale mať dobrý režim, ktorý vám umožňuje dobre si oddýchnuť a načerpať sily a energiu, je tiež dôležitá zručnosť, ktorú by ste si mali osvojiť. Možno vám vyhovuje zostať hore dlhšie do noci, tým pádom ale budete vstávať neskôr, aby ste sa neukrátili o spánok. Je dobré zistiť, aký typ ste a tomu prispôsobiť svoje fungovanie. Ste nočná sova alebo ranné vtáča?
  5. Vytrvalosť
    Ľudia často prestanú tvrdo pracovať v momente, keď dosiahnu vrchol, ak si však chcú udržať túto pozíciu, musia na sebe pracovať aj naďalej. Naučte sa vytrvalosti, vyplatí sa vám.
  6. Vedieť motivovať sám seba
    Nikto iný vám totiž nedodá viac odvahy, nikto iný vás nepovzbudí viac, ako vy sami. Naučte sa rozprávať sám so sebou a motivovať sa k lepším výkonom.
  7. Vedieť, kedy byť ticho
    A to najmä v momentoch, kedy sme nahnevaní, unavení alebo mrzutí. Vtedy totiž môžeme zo seba zostať aj to, čo by nás mohlo neskôr mrzieť. Naučte sa zahryznúť si do jazyka a predídete mnohým nepríjemnostiam.
  8. Počúvať ostatných
    Toto je zručnosť, ktorú skutočne ovláda len minimum ľudí. Väčšina ľudí chce len rozprávať, chcú, aby ich iní počúvali, nie veľmi ich však zaujíma to, čo im hovoria iní. A niekedy len predstierajú, že ľudí počúvajú. Vedieť načúvať je však schopnosť, ktorá sa vám vyplatí.
  9. Vyhýbať sa klebetám
    Nič totiž nepokazí vzťahy viac ako ohováranie niekoho za chrbtom. Zároveň je ťažké naučiť sa vyhýbať sa im, často totiž zvíťazí ľudská zvedavosť. Informácie o niekom vám však nič nedajú, neposunú vás, preto sa im snažte vyhýbať. Ak sa dostanete do kontaktu s človekom, ktorý chce šíriť klebety, jednoducho ho zastavte a povedzte mu, že vás to nezaujíma.
  10. Naučiť sa nový jazyk
    Ak ovládate cudzí jazyk, neotvorí vám to cestu k novým konverzáciám, ale aj profesijným príležitostiam. Cudzí jazyk vás totiž núti uvažovať inak, čo je pre váš mozog veľmi prospešné. Vyskúšajte to.
  11. Vedieť rozprávať nahlas
    Postaviť sa pred publikum a začať rozprávať – to nie je jednoduché a nie každý to zvládne. Mnohí úspešní ľudia však tvrdia, že sa to dokážu naučiť všetci. Ak si aj vy chcete osvojiť túto zručnosť, využite každú príležitosť, ktorá vám umožní hovoriť nahlas pred skupinou ľudí. Postupne sa naučíte potlačiť strach, nervozitu a trému a čím častejšie to budete opakovať, tým lepším rečníkom na verejnosti budete.
Viac o téme: Práce Životopis Hľadaní Zručnosti Pri Dôležité Životopisu Schopností
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy