Hľadáte si prácu? Firmy plánujú naberať najviac zamestnancov v tomto období

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zamestnávatelia na Slovensku hlásia na prvý štvrťrok 2017 povzbudzujúce náborové plány. Nárast počtu pracovných síl očakáva 13 % firiem, 6 % predpovedá jeho zníženie a 77 % nepredpokladá žiadne zmeny. Vyplýva to z výsledkov pravidelného prieskumu spoločnosti ManpowerGroup Slovensko. Čistý index trhu práce teda dosiahol hodnotu +7 %.

„Posledný a prvý kvartál roka je obvykle najhorším obdobím na trhu práce. Na prelome rokov zväčša výrazne rastie nezamestnanosť, o prácu môže prísť až 15.000 ľudí práve vďaka tomu, že sa končia sezónne práce v stavebníctve alebo poľnohospodárstve. Takže ten pokles je hlavne z tohto dôvodu, takto pozitívne číslo je preto veľmi dobré,“ zhodnotil marketingový manažér spoločnosti Jiří Halbrštát na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Po sezónnom očistení by čistý index predstavoval +9 %.

Zvyšovanie pracovných síl v januári až marci budúceho roka predpovedajú zamestnávatelia v šiestich z 10 odvetví hospodárstva. Najsilnejšie náborové plány (+15 %) hlásia firmy zo sektora financií, poistenia, nehnuteľností a ďalších služieb podnikom, ale aj z dopravy, skladovania a logistiky, veľkoobchodu a maloobchodu. Index v spracovateľskom priemysle dosahuje +14 %.

Naopak, negatívne náborové prostredie očakávajú zamestnávatelia zaoberajúci sa ťažbou nerastných surovín (-4 %). Podobne je na tom štátna správa, zdravotníctvo, vzdelávanie, kultúra a tiež poľnohospodárstvo, poľovníctvo, lesníctvo a rybolov s indexom -1 %.


Prečítajte si tiež: 


Nárast počtu pracovných síl v nasledujúcom štvrťroku avizujú zamestnávatelia vo všetkých štyroch regiónoch. Najoptimistickejší sú zamestnávatelia v Bratislave (+13 %), stredné a západné Slovensko majú zhodne index +4 %. Index na východnom Slovensku má hodnotu +7 %.

Z pohľadu veľkosti podnikov očakávajú aktívne náborové prostredie firmy v troch zo štyroch kategórií. Najodvážnejšie plány s čistým indexom +22 % majú veľké podniky s viac než 250 zamestnancami – prijímať nových zamestnancov mieni 28 % z nich. Stredné spoločnosti s 50 až 249 zamestnancami predpovedajú stabilné náborové prostredie (+10 %). Mikropodniky zamestnávajúce menej ako 10 ľudí hlásia index +3 % a malé firmy s 10 až 49 pracovníkmi výraznejšiu aktivitu v tomto smere nepredpokladajú (0 %).

Prieskum sa uskutočnil v 43 krajinách sveta. „Z nich 40 je nesených optimistickou vlnou, zamestnávatelia budú skôr naberať a potrebovať nových ľudí. Najsilnejšia je tá vlna v krajinách, ako sú Taiwan, India, Japonsko, nasledujú Maďarsko a Slovinsko. Slovensko sa ocitlo v prvej polovici rebríčka,“ priblížila generálna riaditeľka ManpowerGroup ČR a SR Jaroslava Rezlerová.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Firmy Nájsť Slovensku Hľadám Prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj:

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy