Ako dostať to, čo chcete? Vyskúšajte týchto 10 psychologických trikov

Niekedy sa ocitáme v situáciách, ktoré nemáme tak úplne pod kontrolou. V tomto prípade nemyslíme emočný výbuch, ale situácie, kedy sa niekto pokúša preniknúť do našej mysle a ovplyvniť nás. Rozhodli sme sa preto spísať známe psychologické triky, ktoré vám pomôžu rozpoznať situácie, keď sa vás niekto pokúša zmanipulovať. Akonáhle ich spoznáte, budete sa môcť vyhnúť akejkoľvek pasci. Prípadne ich môžete využiť vo svoj vlastný prospech.

  1. Senzácia a naliehavosť
    Túžba byť súčasťou komunity je nevyhnutnou primitívnou potrebou. Hotelové rezervačné stránky veľmi často používajú tento trik. Keď predávajú svoje izby, najčastejšie používajú nasledujúce frázy: zostáva len jedna miestnosť, rovnaká miestnosť bola práve rezervovaná, túto izbu si momentálne pozerajú 2 ľudia. V 90% prípadov je to len trik.
  2. Zamieňanie skutočnosti a názorov
    Hlavnou úlohou každého manipulátora je dostať vás do iluzórneho prostredia, aby ste nezaznamenali manipuláciu, ale vnímali ju ako súbor okolností. Napríklad, ak potrebujete niekoho vyhodiť, najprv mu poviete, že je zlý pracovník. Vyhadzov by sa mohol zdať prirodzený, ak je práca skutočne odvádzaná zle. Nenechajte sa však nachytať a vždy vyhodnoťte svoj pracovný výkon aj z druhej strany.
  3. Aktivácia stereotypov
    Leo Tolstoy kedysi povedal: "Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojím vlastným spôsobom." Keď nasledujeme stereotypy, nevedomky ich vkladáme do nášho života. To môže byť spôsobené primitívnou potrebou cítiť jednotu s ostatnými. Nabudúce, až budete cítiť, že chcete byť ako niekto iný, pamätajte, odkiaľ táto potreba pochádza.
  4. Nemysli. Ver!
    Hlavnou úlohou manipulátora je odstrániť vedomie obete a zbaviť ho schopnosti vytvárať logické otázky tým, že podsúva myšlienku bezduchej viery. Myslíte si, že robíte vlastné rozhodnutia, ale je to ilúzia. Manipulátor môže do vašej mysle úspešne zasadiť nejaký nápad.
    Ak tomu chcete zabrániť, stačí sa zastaviť a premýšľať o týchto otázkach: "Čo by sa stalo, keby sme tento cieľ nedosiahli?" Budete smutný, keď nesplníte svoje vlastné potreby, ale nie v prípade, že pôjde o tie umelo vytvorené.
  5. Technika nohy vo dverách
    Môžete zapôsobiť na pocity viny a láskavosti, aby ste získali to, čo chcete. Ak požiadate o dve láskavosti, jednu veľkú a jednu malú, s najväčšou pravdepodobnosťou budú ľudia s tou druhou súhlasiť. Najmä v prípade, že ste pre nich už predtým urobili niečo vy. Okrem toho sa môžu dokonca cítiť lepšie, keď vám pomôžu.
    V tomto prípade musíte pochopiť, že keď vám niekto prejaví priazeň, stačí len poďakovať. Nemusíte platiť za všetky dobré činy, ktoré pre vás niekto vykonal.
  6. Komplikovaná slovná zásoba
    Keď používame špeciálnu terminológiu, úmyselne znížime intelektuálny status nášho oponenta. Protivník sa môže cítiť nepohodlne kvôli vlastnej neschopnosti. Ak chcete úplne zlomiť jeho sebavedomie, skúste citovať slávnych ľudí. Teraz môžete rozhovor riadiť ľubovoľným smerom, ktorým chcete.
  7. Fragmentačná metóda
    Táto metóda spočíva v tom, že skrývate niektoré skutočnosti o svojom živote a úmyselne vystavíte ostatné na obdiv. Pozitívne fakty sú spomínané vo všetkých životných aspektoch oveľa častejšie. Špecifické fakty vytrhnuté z kontextu však neodrážajú celú situáciu.
    Napríklad, keď vám manikérka alebo kaderník náhodou ublíži, keď sa prudko pohnete. Necháte sa uniesť zlým dojmom o celom salóne a všetkých zamestnancoch, aj keď to neznamená, že sú všetci zlí.
  8. Predbežná dohoda
    Niekedy nemáme čas zvažovať všetky klady a zápory, a preto súhlasíme s tým, že urobíme niečo bláznivé. Pamätajte si, že v každej situácii máte právo povedať nie, alebo začať hľadať kompromis. Tu však začína manipulácia: "Človeče, sľúbil si, že mi pomôžeš!", alebo "Myslel som, že sa na teba môžem spoľahnúť!". Nebojte sa povedať nie, a necíťte sa za to vinný.
  9. Goebbelsova metóda
    Každá reklama je dobrým príkladom. Nenechajte sa manipulovať a premýšľajte o svojich voľbách. Dôvody ako "Len preto, že to chcem." a "Neviem, ako to skončilo v mojom nákupnom košíku.", nie sú dosť dobré.
  10. Neproduktívne argumenty
    Podľa výskumu bude výsledok v 60% situácií pozitívny, ak použijete slovo "pretože". Nezáleží na tom, čo nasleduje za týmto kľúčovým slovom, pretože už tak to znie veľmi rozumne. To je dôvod, prečo máme tendenciu častejšie súhlasiť s odporcami. Pokúste sa pozorne počúvať všetky argumenty, pretože je to dôležité.

Bonus: Ako získať to, čo naozaj chcete

Teraz viete všetko o mentálnych trikoch a ako sa im vyhnúť. Bez ohľadu na to, aký bude váš budúci cieľ, môžete si vybrať medzi týmito dvoma možnosťami: použiť tieto triky, alebo ich automaticky prekuknúť.

Viac o téme: Psychológia Psychologické triky Ovplyvňovanie ľudí
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, psychologytoday

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy