Sviatok práce a iné udalosti, ktoré sa zapísali do svetových dejín

1. máj nazývaný aj Sviatok práce, sa oslavuje od roku 1890, ako spomienka na štrajk a demonštrácie chicagských robotníkov, počas ktorých došlo k strate na ľudských životoch. Od roku 1919 po vzniku ČSR bol 1. máj vyhlásený za štátny sviatok. Podstatou prvomájových osláv bol boj proti nezamestnanosti a zhoršujúcemu sa postaveniu pracujúcich.

Sviatok práce venovaný práci a pracujúcim sa oslavuje vo viac ako 80 krajinách po celom svete.

Sprevádza ho hneď niekoľko zaujímavostí. Zatiaľ, čo Európania oslavujú Sviatok práce 1. mája, Američania si ho pripomínajú v septembri a považujú ho za oficiálny deň ukončenia leta. Austrálčania ho oslavujú rôzne dni v mesiacoch marec, máj, október v závislosti od konkrétneho štátu. V Číne dokonca na znak úcty k práci, dostávajú zamestnanci až tri dni voľna. Pre niektoré krajiny sú typické honosné oslavy, pre iné je podstatnejšie dodržiavanie zaužívaných zvykov. Podstatou však je, že každý zamestnanec si zaslúži úctu a uznanie za svoju prácu.

V tento deň katolíci oslavujú sviatok sv. Jozefa robotníka, patróna pracujúcich, ktorý je pre kresťanov symbolom vzorného robotníka. Veriaci si tak pripomínajú hodnotu a význam ľudskej práce.

Vedeli ste, že počas 1. mája sa udialo hneď niekoľko významných udalostí, ktoré sa zapísali do svetových dejín?

1786 – Milovníci opery sa dočkali obrovského zážitku. Vo Viedni sa konala svetová premiéra Figarovej svadby od Wolfganga Amadea Mozarta. Tento fenomenálny skladateľ ju skomponoval len ako 30 ročný. Dodnes patrí medzi jedno z najhranejších diel svetovej opernej literatúry.

1890 – Konala sa prvá medzinárodná oslava Sviatku práce.

1897 – V Budapešti vyšlo prvé číslo slovenského robotníckeho časopisu Nová doba. Vďaka spolupráci slovenských a českých robotníkov sa položili základy slovenskej socialistickej tlače. Začali sa otvárať rôzne témy výchovy a vzdelania detí, mládeže a dospelých. Prostredníctvom článkov bojovali proti negramotnosti, podnecovali mládež, robotníkov a ich ženy k vzdelávaniu, sebavzdelávaniu, k čítaniu a rozširovaniu robotníckej tlače.

1931 – Otvoril sa mrakodrap Empire State Building v New Yorku, pokladaný za jeden z prvých v Spojených štátoch. Málokto ale vie, že ju stavali chudobní prisťahovalci z Európy. Napriek tomu je táto pýcha americkej architektúry vyhlásená za najvyššiu budovu sveta.

1953 – Nadšenci sledovania televízie zaznamenali významný deň. Spustilo sa vysielanie Česko-slovenskej televízie, ktorá zabezpečovala televízne vysielanie v celom Česko-Slovensku.

1978 –  Japonský dobrodruh menom NAOMI UEMURA, ako prvý jednotlivec dobil vrchol Severného pólu, najsevernejšieho bodu našej planéty. Je živým dôkazom, že silou vôle dokážeme aj nemožné. Základom je nevzdávať sa svojich snov.

2004 – Významný deň pre Slovensko, ktoré sa stalo spoločne s Českom, Maďarskom, Poľskom, Slovinskom, Litvou, Lotyšskom, Estónskom, Cyprom a Maltou plnoprávnymi členmi Európskej únie (EÚ). Prinieslo nám to množstvo výhod ako príchod zahraničných investorov, vytvorenie nových pracovných miest a možnosť pracovať v zahraničí.

Nezabudnite osláviť aj vy sviatok práce, a to ideálne oddychom v kruhu rodiny a priateľov.

 

Viac o téme: Práca Sviatky Dejiny Sviatok práce Udalosti
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy