Môže vás zamestnávateľ nútiť podpísať výpoveď? Právnička radí

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

V mojej práci sa diali reorganizačné zmeny a už ma viac nepotrebujú. Zamestnávateľ ma tlačí do výpovede dohodou. V zamestnaní by som bol 11. januára presne jeden rok, ale výpoveď dohodou som mal podpísať už 5. januára. To som odmietol, keďže si myslím, že by som mal dostať výpoveď z nadbytočnosti. Podľa môjho názoru by som mal dostať výpoveď z nadbytočnosti, kde by mi platila výpovedná doba jeden mesiac - tým pádom by som presiahol dobu zamestnania jeden rok, a teda by som mal dostať aj dvojmesačné odstupné. Práve to ale zamestnávateľ asi nechce. Neviem teraz, čo ďalej. Čitateľ Juraj

Právnička radí: Výpoveď dohodou neexistuje, dohoda o skončení pracovného pomeru je dvojstranný právny úkon a keď s ňou nesúhlasíte, nepodpisujte ju. Ak sa zamestnávateľovi nepodarí dohodnúť sa so zamestnancom na skončení pracovného pomeru dohodou a nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, nezostáva mu iná možnosť ako dať zamestnancovi výpoveď.

Zamestnávatelia časti robia chybu v tom, že nenaplánujú postupnosť organizačných zmien v podniku a skončení pracovného pomeru zamestnancov, preto  dochádza k situácií, kedy zamestnávateľ nemá  možnosť zamestnancovi prideľovať  prácu, ale pracovný pomer stále trvá. Bez ohľadu na to, či je zamestnanec vo výpovednej lehote alebo je s ním vedené rokovanie o skončení pracovného pomeru dohodou, v čase, kedy mu zamestnávateľ neprideľuje prácu, zamestnanec má nárok na náhradu mzdy vo výške svojho priemerného zárobku.


Prečítajte si tiež: Okamžitá výpoveď: Toto sú dôvody, pre ktoré vás môže zamestnávateľ hneď prepustiť


V prípade opísanom v otázke nášho čitateľa, t.j. ak je daná výpoveď a pracovný pomer trval menej ako dva roky, zamestnanec nemá nárok na odstupné. Pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby, ktorá je dva mesiace. Počas výpovednej doby má zamestnanec nárok na mzdu, ak vykonáva prácu alebo na náhradu mzdy, ak mu zamestnávateľ neprideľuje prácu.

Nárok na odstupné a jeho výška závisia od doby trvania aj od spôsobu skončenia pracovného pomeru. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodu nadbytočnosti, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume  jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,

Ak sa pracovný pomer skončí z rovnakého dôvodu dohodou, zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Zamestnanec Zamestnávateľ Výpoveď Podpísať Dohodou
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy