Máte kolegov klamárov? Nenechajte sa vodiť za nos, takto jednoducho odhalíte lož

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Väčšina klamstiev v práci sa odhalí až neskôr – až keď podpíšete pracovnú zmluvu, keď máte mať sľubovaný rozhovor o plate, no nadriadený sa tvári, akoby o žiadosti o vyššiu mzdu nikdy nepočul alebo keď zistíte, že v kolektíve to nie je také, ako sľuboval pracovný inzerát. Máte pocit, že vás v práci vodia za nos? Nerobte zo seba hlupáka: naučte sa odhaliť klamárov, pomôžu vám tieto rady.

 

 

 

  1. Začnite pozorovaním
    Aby ste vedeli odhaliť, či niekto klame, je dôležité sledovať človeka vtedy, keď je v uvoľnenej, prirodzenej situácii. Pozorujte ho, ako sa správa a čo robí, keď rozpráva. Na základe toho budete vedieť spozorovať odlišnosti v jeho správaní a prejave, keď nebude hovoriť pravdu. Udržiava očný kontakt, keď rozpráva? Žmurká často? Čo robí s rukami, keď sa cíti uvoľnene? Aký je jeho tón hlasu a rýchlosť reči?
  2. Sledujte základné prejavy stresu
    Faktom je, že neexistuje spôsob, ako odhaliť lož, jediné, čo funguje, je odhalenie stresu. Ak totiž človek klame, jeho myseľ musí pracovať oveľa viac, aby vyprodukovala nepravdivú odpoveď. Najprv si teda mozog musí zakázať povedať pravdu a následne musí vytvoriť verziu lži. Práve s tým sa často spájajú zvýšenie prejavy stresu. Mnoho ľudí začne - v snahe sa upokojiť, používať rozličné gestá: hrajú sa s náhrdelníkom, častejšie sa dotýkajú tváre, pokyvkávkajú nohou, prípadne ako keby „zamrznú“... Jedným z najpresnejších prejavov, že je niekto neúprimný, je zmena v rýchlosti žmurkania.
  3. Dobre počúvajte, čo vám ľudia hovoria
    Ľudia totiž nemusia nevyhnutne klamať v tom, čo vám hovoria. Ak vám šéf povie, že zvažuje, že vás odporučí na povýšenie, môže to byť pravda. Nemusí vám však povedať, že tak ale v skutočnosti neurobí. Tým pádom neklamal. To, čo ľudia povedia a aké slová použijú, vám dokáže prezradiť, či sú úprimní alebo klamú. Ak rozpráva klamár, začne používať formálne slová a rôzne slovné barličky. 
  4. Upriamte sa na predstieranie emócií
    Chceli by ste vedieť rozoznať, či je šéfov úsmev úprimný? Dá sa to celkom ľahko. Ak ľudia predstierajú emócie, do ich prejavov nezapájajú všetky svaly na tvári. Napríklad úsmev – ak je predstieraný, človek pri ňom nezapojí očné svaly. Pri falošnom nevidíte vrásky okolo očí, zapájajú sa iba ústa. Ak by sa však človek usmieval úprimne, videli by ste vejáriky okolo očí a zapojením svalov by sa badateľne zmenila jeho tvár.
  5. Všímajte si nesúlad
    Ak človek hovorí pravdu, jeho slová a myšlienky sú synchronizované, a to sa prejaví aj na neverbálnej komunikácii – v jeho gestách a pohyboch. Ak však vidíte, že pri slovnom prejave jeho gestá nekorešpondujú, napríklad ak hovorí „áno“, no jeho hlava vykonáva pohyb zo strany na stranu, prípadne vidíte nepatrné trasenie ramien, pravdepodobne človek nehovorí pravdu.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Klamár Klamstvo Lož Klamú Šéf Klamári Zamestnaní Práci Nadraidený
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Forbes; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy