Bohatý otec chcel naučiť syna, aké to je byť chudobný: Dopadlo to ale úplne inak

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Čo pre vás znamená bohatstvo? Keď počujete toto slovo, začnete automaticky myslieť na čísla bankového účtu? Je to smutné, no väčšina ľudí v modernom svete je taká chudobná, že bohatstvo si spája iba s peniazmi a majetok iba s číslami. Tieto dve slová však môžu mať aj iné významy a definície.

Jedného dňa veľmi bohatý otec zobral svojho syna na výlet do chudobnej oblasti. Chcel mu ukázať, ako vyzerá život v biede. Strávili niekoľko dní  a nocí na farme veľmi chudobnej rodiny. Keď sa vrátili domov, otec sa opýtal syna, ako sa mu tento výlet páčil. „Bolo to super, ocko,“ odpovedal syn. „Čože? Videl si predsa, ako žijú tí chudobní ľudia,“ prekvapil sa otec. „Áno, ocko, videl,“ povedal syn.

„A aké ponaučenie si si z tohto výletu odniesol?“ spýtal sa znova otec. Syn odpovedal: „Všimol som si, že kým my máme jedného psa, oni majú štyroch. Videl som, že my máme bazén, ktorý siaha do polovice záhrady, ale oni majú zátoku, ktorá nemá konca. My máme záhradu plnú lampášov, no oni majú hviezdy na celej oblohe. My máme pred domom kúsok pozemku, ale oni majú polia, ktorých koniec ani nevidíme. My máme služobníctvo, ktoré nám slúži, no oni slúžia a starajú sa o ostatných. My si jedlo musíme kupovať v obchodoch, ale oni si ho vypestujú. My máme vysoký plot okolo domu, ktorý nás chráni, no oni majú priateľov, ktorí ich ochránia.“ Po chlapcovej reči zostal otec bez slov. „Tento výlet mi ukázal, akí chudobní v skutočnosti sme,“ dodal syn.


Prečítajte si tiež: Kolega má vyšší plat, sused lepšie auto? Nedajte sa zničiť závisťou, takto ju odstránite zo svojho života​


Možno ste už o tomto príbehu už počuli, možno je pre vás nový, no vedeli ste predpovedať, ako asi skončí. Je však pripomenutím toho, na čo mnohokrát zabúdame. Spoločnosť, v ktorej žijeme, nás totiž núti pozerať sa na všetko iba cez peniaze a čísla. To, samozrejme, nemožno poprieť – peniaze k životu potrebujeme, sú nevyhnutné. Potrebujeme zaplatiť za jedlo, za miesto, kde bývame a k nim sa pridružujú aj mnohé ďalšie výdavky. Inými slovami sa ale dá povedať, že platíme za to, že žijeme. Taký život však nikoho nenapĺňa radosťou.

Mali by sme si preto uvedomiť, koľko skvelých vecí je na svete úplne zadarmo, no nevnímame ich tak, pretože ich berieme ako samozrejmosť. Buďme vďační za to, čo máme, nezáviďme si navzájom a zvážme, či to, čo považujeme za dôležité, aj naozaj dôležitým je. Začnime sa pozerať na svet okolo nás detskými očami – ako syn boháča v spomínanom príbehu, a zistíme, že peniaze, vily či drahé autá v skutočnosti nie sú pravým bohatstvom, hoci sa to možno mnohým na prvý pohľad zdá.

Viac o téme: Deti Človek Úspech Boháči Bohatí Dosiahnuť Ako Návyky Bohatý Uspieť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: ewao; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy