Milionár radí, ako si zjednodušiť robotu: V práci zaveďte pravidlo „2 pizze“

Spoločnosť Amazon pozná pravdepodobne každý. Americký internetový gigant prišiel aj na Slovensko – už na jeseň otvorí svoje pobočky v Seredi. To, že sa Amazonu naozaj darí a ide o úspešnú firmu, potvrdzuje aj fakt, že jej výkonný riaditeľ Jeff Bezos patrí medzi najbohatších ľudí na svete. Za svoj úspech vďačí niektorým dobre premysleným krokom a užitočným návykom. Jedným z nich je aj to, ako si organizuje svoj čas v práci. Uplatňuje jedno špeciálne pravidlo, ktoré sa volá „2 pizze“. Možno poslúži na inšpiráciu aj vám.

Ako Bezos prezrádza, kľúčom k úspechu je minimalizovať počet stretnutí, ktoré musí absolvovať. Tvrdí, že s investormi spoločnosti sa stretáva zhruba 6 hodín, ale pozor – ročne. Taktiež je o ňom známe, že sa vyhýba skorým ranným stretnutiam.

Jednou z Bezosových najkreatívnejších stratégií, ako nestratiť celý deň zbytočnými stretnutiami, je uplatňovanie pravidla „2 pizze“. Možno vám tento názov príde zvláštny, v skutočnosti je však ide o celkom jednoduchú vec.

Bezos totiž tvrdí, že čím viac ľudí je na stretnutí, tým menej produktívne stretnutie bude. Riešenie? Nikdy neorganizujte stretnutie, na ktorom dve pizze nebudú stačiť na dostatočné nakŕmenie celej skupiny.

Nezáleží pritom na tom, v akej spoločnosti pracujete. Stretnutia, na ktorých je veľký počet ľudí, sú neefektívne v akejkoľvek firme. Stráca sa na nich kreativita, vzniká pravdepodobnosť skupinového myslenia a pravdepodobne sa takéto stretnutia stanú pre mnohých skvelou príležitosťou na oddych či krátke zdriemnutie. Tak sa zbytočne plytvá čas, ktorý mohol byť využitý oveľa lepšie.

Aby mali pracovné stretnutia zmysel, robte toto

Podľa odborníkov je dôležité na stretnutí dodržiavať niekoľko pravidiel.

  1. Určite moderátora stretnutia
    Ten by ho mal otvoriť, viesť a dať pozor na to, aby sa počas neho neodbočilo od hlavnej témy. Ak nikto určený nie je, veďte ho vy. Vyhnete sa tomu, že sa bude stretnutie zbytočne predlžovať.
  2. Pripravte sa na stretnutie
    Každý, kto je pozvaný na stretnutie, by o ňom mal byť upovedomený s dostatočným predstihom, aby sa naň stihol pripraviť. Určite si, čo od stretnutia očakávate, čo by z neho malo vyplynúť a tohto plánu sa aj držte.
  3. Nepozývajte veľa ľudí na stretnutie
    Ani staré známe „viac hláv, viac rozumu“ netreba preháňať. Môže sa totiž ľahko stať, že svoj názor či nápad si presadí hlasná väčšina, pričom tento názor alebo nápad vôbec nemusí byť najlepším riešením. Uplatnite pravidlo „2 pizze“ a rozdiel určite zbadáte.
Viac o téme: Majetok Plat Úspech Ceo Pravidlo Bohatstvo Úspešný Amazon Jeff Amazonu Bezos
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy