Zarábate rovnako dobre ako váš kolega? Dá sa to zistiť

Ilustračné fotoIlustračné foto

Vedieť, ako ste na tom s platom v porovnaní s vašimi kolegami, vám môže pomôcť zistiť, akú hodnotu máte pre firmu. Vedieť, ako si vás firma cení, je dôležité bez ohľadu na to, či si chystáte vypýtať vyšší plat alebo či si hľadáte inú prácu. Zistiť, či zarábate viac alebo menej ako vaši kolegovia, však nie je jednoduché. Našťastie dnes existuje niekoľko spôsobov, ako to odhaliť. Toto sú tie štyri najužitočnejšie.

 

 

  1. Sledujte pracovné ponuky
    Viaceré pracovné inzeráty dnes uvádzajú aj ponúkaný plat. Ak si pozriete niekoľko podobných inzerátov, ľahko zistíte, v akej výške sa pohybujú mzdy na konkrétnej pozícii. Urobíte dobre, ak si pozriete aj ponuky konkurenčných spoločností. Vďaka nim si môžete ľahko porovnať, ako ste na tom s vaším platom. Ak zistíte, že u konkurencie platia výrazne viac, môžete tento argument použiť pri vyjednávaní o vyššiu mzdu.
  2. Sledujte platové portály
    Na Slovensku funguje viacero portálov, ktoré zbierajú údaje o platoch na jednotlivých pozíciách. Vďaka nim sa tak ľahko dozviete, koľko zarába človek na vašej či podobnej pozícii. Porovnajte si svoj plat s týmito údajmi a uvidíte, na koľko si vás vaša firma cení.
  3. Naberte odvahu a spýtajte sa kolegov
    Najjednoduchší spôsob, ako zistiť, ako ste na tom s platom v porovnaní s vašimi kolegami, je spýtať sa ich. Je málo ľudí, ktorí sa chcú v práci rozprávať o mzdách, situácia je však jednoduchšia, ak ste si s kolegom na rovnakej alebo obdobnej pozícii blízki a rozumiete si aj po ľudskej stránke. V tomto prípade bude zisťovanie výšky mzdy oveľa jednoduchšie. Rátajte však s tým, že aj vy sa budete musieť podeliť so sumou vášho zárobku.
  4. Robte si prieskum
    Ak nemáte odvahu spýtať sa kolegov, prípadne s nimi nemáte bližšie, priateľské vzťahy, zostáva ešte možnosť robiť si vlastný prieskum. Ľudia sa bežne rozprávajú o platoch – predovšetkým však o tom, koľko platia zamestnancom v iných firmách. Skúste sa teda spýtať známych, ktorí robia na podobnej pozícii v inej spoločnosti, prípadne oslovte svojich bývalých kolegov. Tí by nemali mať problém rozprávať o svojom plate a vám tak pomôžu zistiť si, či ste dobre zaplatený, alebo je vaša mzda hlboko pod priemerom.

Viac o téme: Výška Na Platy Plat Mzda Výplata Slovákov Slováci Slovensku Platu Platy.sk
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: glasdoor; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy