Bojíte sa o svoju finančnú budúcnosť? Toto je 5 spôsobov, ako sa stresovať pre peniaze menej

Či sa nám to páči alebo nie, bez peňazí sa človek v živote nepohne. Nikto sa nechce ocitnúť vo finančnej tiesni a pocit, že by sme zrazu ostali bez peňazí, môže byť niekedy stresujúci. Avšak namiesto neustáleho stresovania je lepšie podniknúť kroky, ktoré uľavia od obáv a pocitov strachu. Naučte sa, ako sa nebáť o svoju finančnú budúcnosť, inšpirujte sa týmito piatimi radami.

 

 

 

  1. Používajte šikovné triky, ktoré vám pomôžu ušetriť
    Medzi základné rady, ktoré by ste si mali vziať k srdcu, ak chcete ušetriť, patria napríklad tieto:
    1. Nechoďte nakupovať hladný
    2. Nakupujte vždy so zoznamom spísaným vopred
    3. Premyslite si, či vec, ktorú si chcete kúpiť, naozaj potrebujete
    4. Značte si, kam idú vaše peniaze
    5. Doneste si občas do práce vlastný obed

    A to stále nie je všetko. Pouvažujte, kam idú vaše financie a akým spôsobom by ste tieto výdavky vedeli znížiť. Snažte sa získať prehľad o vašich financiách a pri míňaní konajte racionálne - dokážete ušetriť veľa peňazí. Ušetrené peniaze si odložte napríklad na horšie časy a na budúcnosť – nikdy neviete, čo sa môže prihodiť.
  2. Zbavte sa dlhov
    Ak máte niekoľko malých úverov, snažte sa ich čo najrýchlejšie splatiť. Áno, je výhodné, ak nemusíte naraz zaplatiť celú sumu, nevýhodou úverov však je, že vec, ktorú ste si kúpili, často mnoho ráz preplatíte. Snažte sa zbaviť všetkých dlhov čím skôr a ak úver zvažujete, dobre si premyslite, či je nutné vziať si ho. Mnoho ľudí sa totiž nerozumne zadlžuje pre zbytočnosti. Vždy uvažujte zdravým sedliackym rozumom: prikrývajte sa len takou perinou, akú máte, alebo inými slovami nekupujte to, čo si nemôžete dovoliť.
  3. Zbavte sa negatívnych vplyvov
    Obzvlášť dnes nás veľmi silno ovplyvňujú médiá a sociálne siete. Diktujú nám, že musíme vyzerať za každých okolností dokonale – nabádajú nás tak k neustálemu kupovaniu nového oblečenia, doplnkov či šperkov. Problémom však môžu byť aj naši priatelia či ľudia, ktorými sa obklopujeme -  predovšetkým tí, ktorí majú vyššiu životnú úroveň ako my. V snahe „dobehnúť ich“ sú ľudia schopní žiť na dlh a minúť všetky svoje peniaze. Aj tu platí rada predchádzajúceho bodu: vyskakujte len toľko, koľko si môžete dovoliť.
  4. Poraďte sa s niekým skúseným
    Nie každý je majster v hospodárení s peniazmi. Ak je to aj váš problém, skúste sa poradiť s niekým, komu v otázkach financií veríte, o kom viete, že je dobrý hospodár. Požiadajte o radu rodičov, príbuzných alebo dobrých priateľov. Osvojte si finty, poučte sa z rád skúsenejších.
  5. Buďte disciplinovaný
    Aj šetrenie peňazí si vyžaduje disciplínu a istú formu rutiny. Zaraďte do svojho života triky pri nakupovaní, ignorujte reklamy, naučte si odkladať z výplaty peniaze hneď – nečakajte na koniec mesiaca. Stanovte si tiež cieľ. Chcete si vytvoriť rezervný fond? Začať si odkladať na dôchodok? Alebo si chcete na niečo nasporiť? Určite si ho a snažte sa ho splniť.
Viac o téme: Peniaze Financie Budúcnosť Obavy Finančná Zarobiť Ako Zbohatnúť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: huffingtonpost; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy