Firmy zúfalo hľadajú zamestnancov: Ak chete prácu, teraz máte šancu, tvrdí odborník

Zdroj: TASR

Miera nezamestnanosti na Slovensku má už najväčší pokles za sebou. Začína totiž narážať na nevyhovujúcu štruktúru uchádzačov o zamestnanie, ktorým chýba kvalifikácia, pracovné návyky, či vôbec reálna chuť zamestnať sa. „Kým ekonomické poučky zvyknú hovoriť o tom, že miera prirodzenej nezamestnanosti je okolo 4 %, na Slovensku je situácia iná. Trh práce prestáva dobre fungovať už pri úrovni evidovanej nezamestnanosti nad 6 %. Dôvodom je zlá štruktúra nezamestnaných, z ktorých veľká časť je zamestnateľná iba ťažko,“ uviedol podpredseda predstavenstva personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Luboš Sirota.

Ďalšie znižovanie nezamestnanosti je podľa spoločnosti nepravdepodobná, keďže firmám na Slovensku chýbajú kvalifikované pracovné sily. Výsledkom je, že prudko stúpa počet neobsadených voľných pracovných miest. „Počet voľných pracovných miest oficiálne stúpol na vyše 69-tisíc. V skutočnosti je však toto číslo výrazne vyššie a podľa našich odhadov už dávnejšie presiahlo úroveň 100-tisíc. Zďaleka nie každá firma totiž voľné pracovné miesta na úrad práce nahlasuje,“ upozorňuje Sirota.


Prečítajte si tiež: Milujete alebo neznášate svoju prácu? Teraz to môžete priznať na plné ústa


McROY Group preto predpokladá, že počet zahraničných pracovníkov na Slovensku bude stúpať. Tento trend však nebude mať zásadnejší vplyv na vývoj domácej nezamestnanosti, keďže firmy po cudzincoch zvyknú siahať až vtedy, ak nedokážu vhodného pracovníka nájsť doma. Navyše, ľudia zo zahraničia zvyknú v slovenskom priemysle pracovať v turnusoch, ktoré nezvyknú presiahnuť dobu troch až šiestich mesiacov. „Potom sa vracajú domov a firmy musia za nich nájsť náhradu. Ak je na trhu dostupný človek z domáceho prostredia, siahnu radšej po ňom, než by opäť hľadali cudzinca a o niekoľko mesiacov za neho hľadali ďalšiu náhradu. Obavy, že by zahraniční pracovníci brali Slovákom prácu, sú preto neopodstatnené,“ uzatvoril Sirota.

Viac o téme: Práca Kariéra Zamestnanie Nájsť Profesia Ako Si Hľadám Prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy