7 znakov, podľa ktorých spoznáte, že vám niekto klame

Ste príliš dôverčiví a často na to doplácate? Ľahko podliehate manipulátorom a neviete, ako sa proti nim brániť? Podchyťte situáciu včas a naučte sa odhaliť klamára v niekoľkých jednoduchých krokoch. Predídete tak mnohým nepríjemnostiam a vypestujete si radar na ľudí s postrannými úmyslami.

Klamstvo má mnoho tvárí: Typické podoby klamstiev

Ľudia klamú z rôznych dôvodov. Či už je to snaha ukázať sa v lepšom svetle, zastrieť svoje chyby alebo uľahčiť situáciu milosrdnou klamstvom. Klamstvo je skrátka niekedy pohodlnejšie – a to si klamári veľmi dobre uvedomujú. Ale nie je lož ako lož . Niektorú prejdeme bez povšimnutia, iná nás môže priviesť do slepej uličky.

Poďme si predstaviť najčastejšie podoby klamstiev.

  • Priama lož. Úplne vymyslená informácia, ktorá nemá s pravdivým sledom udalostí nič spoločné. Priama lož je úmyselná a často premyslene cielená na konkrétnu skupinu alebo jednotlivcov.
  • Polopravda . Polopravda je iba čiastočné zamlčanie niektorých informácií. Môže sa zdať, že ide o miernejšiu formu priameho klamania, ale opak je pravdou. Polopravdu je oveľa ťažšie odhaliť, pretože je sčasti založená na skutočnosti.
  • Zahmlievanie. Človek, ktorý zahmlieva, zámerne odvádza pozornosť od toho, čo chce zatajiť. Podáva neurčité a všeobecné informácie a vyhýba sa pravde.
  • Milosrdná lož. Lož použitá v prospech adresáta. Je celkom bežná a často súvisí so zdvorilosťou. Nebýva chápaná ako lož v pravom slova zmysle.

Ako spoznať klamára?

Neexistuje žiadne univerzálne pravidlo, ako klamárov bezpečne odhaliť. Môžeme však pozorovať určité znaky a rysy v správaní typických klamárov. Pri určovaní takýchto znakov pracujeme s predpokladom, že sa klamár prejavuje neisto, viac si premýšľa, čo povie, av konverzácii sa môže cítiť nekomfortne.

Majme ale na pamäti, že pre niektorých ľudí je toto správanie prirodzené – majú nesmelé vystupovanie a niektorý typ konfrontácie ich privádza do rozpakov. Preto musíme pri identifikácii klamára dôkladne rozlišovať, či u neho ide o atypickú zmenu správania, alebo sa tak prejavuje stále. Z tohto dôvodu je tiež jednoduchšie odhaliť lož u ľudí, ktoré dobre poznáme .

Na druhú stranu – niektorí ľudia sú notorickí klamári a klamstvo je pre nich prirodzené. Necítia pri klamaní žiadny diskomfort a prejavujú sa sebavedome za všetkých okolností. U takých ľudí možno lož odhaliť veľmi ťažko a mohli by vzdorovať aj detektoru klamstva. Našťastie notorických klamárov nie je toľko, a pravdepodobnosť, že na nejakého narazíte, je malá.

7 znakov, ktoré odhalia lož
Odborníci sa zhodujú na niekoľkých znakoch, podľa ktorých je možné klamára usvedčiť. Pri podozrení, že niekto klame, by sme sa mali sústrediť hlavne na samotné oznámenie a prípadné nezrovnalosti v ňom, neverbálnu komunikáciu (pohyby, gestá a výrazy tváre) av neposlednom rade aj na hlasové zmeny. Keď budete venovať zvýšenú pozornosť nasledujúcim siedmim znakom, šanca na odhalenie lži mnohonásobne stúpne.

Sila detailov
Žiadny klamár sa nebude hrnúť do oznamovania prílišných detailov. Sú pre neho totiž ohrozujúce. Každý malý detail, ktorý sa nezhoduje s realitou, ho môže bleskovo usvedčiť. Ak niekto hovorí veľmi všeobecne, vyhýba sa presným údajom , ako sú čísla, lokácie, mená či dáta, majte sa na pozore. Keď sa na upresňujúce detaily opýtate, začnú typicky zahmlievať alebo povedia, že si to nepamätajú. Opačným extrémom môže byť aj rýchla odpoveď bez jediného zaváhania – taktika, vďaka ktorej sa snaží pôsobiť vierohodne.

Opakovanie seba aj ostatných
Okrem absencie detailov môžeme ďalej postrehnúť, že klamár prehnane opakuje konkrétne slová alebo vety . Jednak opakuje sám seba – to, čo už povedal predtým. Tým si uchováva v pamäti nepravdivé alebo pozmenené údaje a zároveň ich sugeruje druhej strane. Dáva mu to aj väčší čas na rozmyslenie toho, ako bude v konverzácii ďalej postupovať. A možno sa opakovaním snaží presvedčiť aj sám seba a vžiť sa do falošnej role.

Typicky ale klamár opakuje aj svojich partnerov v konverzácii. Ak je mu položená otázka, často ju najskôr zopakuje a odpovedá až potom. Opakovaním získava čas, aby si svoju odpoveď mohol lepšie premyslieť.

Dotýkanie sa tváre
Človek, ktorý klame, si často zakrýva ústa a rukou sa dotýka tváre alebo krku . Toto sa deje podvedome. Zakrývanie úst akoby podprahovo zakrývalo aj klamárovu neúprimnosť. Keď sa niekto dotýka úst a pritom hovorí, môže to byť známka toho, že nehovorí pravdu. Pokiaľ si naopak zakrýva ústa účastník konverzácie, ktorý práve počúva, môže to signalizovať nedôverčivosť či nezáujem. Dotýkanie sa na tvári alebo na krku je jeden z podvedomých mechanizmov, vďaka ktorému sa upokojujeme, keď sme v strese. Môže s klamstvom teda tiež súvisieť.

Hlasové zmeny
Klamárov môžeme spoznať aj keď si budeme všímať zmeny v jeho hlase. Tempo príhovoru sa napríklad môže dostať z pomalého na veľmi rýchle – napríklad aj v priebehu jednej vety! Je to preto, že si spočiatku necháva viac času na premyslenie detailov a zároveň sleduje reakcie partnera, aby podľa nich konverzáciu prispôsobil. Akonáhle sa dostane do role a nemusí už byť toľko v strehu, zrýchli aj tempo reči.

U ľudí, ktorí nás chcú oklamať, môžeme niekedy pozorovať aj neobvyklé zvýšenie alebo naopak pokles hlasu . Ďalším častým znakom je stíšenie . Pokiaľ konverzácia prebieha v blízkosti viacerých ľudí, nemôže klamár riskovať, že ho začuje aj niekto iný.

Usvedčenie podľa očí
Už ste možno počuli o pravidle, že keď niekto klame, nepozerá sa druhým do očí. Nie je však dobré spoliehať sa na toto pravidlo. Veľa dobrých klamárov si špeciálne na pohľad do očí dáva pozor – očný kontakt udržujú, a pôsobia tým vierohodnejšie . Absencia očného kontaktu je skôr znakom nesmelosti. Nenechajte sa teda týmto zažitým mýtom zmiasť.

Menej známym spôsobom, ako podľa očí detekovať lož, je sledovať pohyby očí pri zamyslení . Keď si človek vybavuje nejakú informáciu alebo sa snaží na niečo spomenúť, oči automaticky smerujú nahor (typicky nahor vľavo alebo vpravo). Klamári namiesto toho môžu stále udržiavať očný kontakt alebo smerovať pohľad dole.

Žmurkanie
Neúprimnosť môžeme spoznať aj podľa žmurkania. V tomto prípade sa môžeme stretnúť s oboma extrémami. Klamár buď nemrká skoro vôbec, alebo naopak prehnane veľa . V prvom prípade je príčinou nadmerná sústredenosť. Klamár monitoruje výrazy partnera, aby mohol pohotovo reagovať. Neprirodzene časté žmurkanie je naopak indikátorom, že sa dotyčný necíti komfortne a je možné, že niečo skrýva.

Špecifické gestá

Klamstvo sme schopní detekovať aj vďaka niektorým špecifickým gestám a pohybom.

  • Nekongruentná komunikácia 
    Stalo sa vám, že vás niekto o niečom presviedčal, ale pri tom krútil hlavou? Práve to by sme označili za nekongruentnú komunikáciu. Pri nej sa gestikulácia nezhoduje s obsahom oznámenia. Neverbálna komunikácia často prezradí oveľa viac ako samotné slová, a nemali by sme ju preto brať na ľahkú váhu.
  • Absencia zrkadlenia 
    Zrkadlenie je podvedomé kopírovanie postoja a pohybov druhej osoby. Typicky sa deje prirodzene pri konverzácii. Ak váš komunikačný partner nejaví známky zrkadlenia, spozornite. Otáčanie sa smerom od vás alebo nezvyčajná strnulosť môžu byť indíciami na odhalenie klamára.
  • Ukazovanie prstom 
    Mierenie prstom na druhú osobu býva v mnohých kontextoch chápané ako útočné gesto . Ukazovanie ale môže byť aj snaha klamára odviesť pozornosť od seba (a od pravdy) na inú osobu alebo objekt.

Zaručený návod?

Neverbálna komunikácia môže byť často zavádzajúca. Aj keď poznáme všetky triky a vychytávky, ako podľa nej klamára spoznať, nemôžeme ich brať za bernú mincu. Najlepšou stratégiou je pokladať veľa doplňujúcich otázok a sledovať prípadné nezrovnalosti v tvrdeniach . Len tak získame plnohodnotný argument proti klamárovi. Niekedy (a často úspešne) nám napomôže aj intuícia, ale ani na tú sa nemožno odvolať. Pokiaľ však skombinujeme všetky spomínané taktiky a budeme naozaj pozorní, pravdepodobnosť odhalenia klamstva sa rapídne zvýši.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Úspech Klamstvo Lož
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, livesuccesfully
 
Staršie správy
Staršie správy