Ako založiť živnosť v roku 2024: Viete, aké máte možnosti a na aké poplatky sa pripraviť?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Premýšľate nad vlastným podnikaním? Založenie živnosti nie je v súčasnosti vôbec náročné a zvládnete ho aj napriek tomu, že sa v byrokratických záležitostiach veľmi neorientujete. Stačí, ak budete vedieť pár základných informácií, na ktoré sa treba pripraviť. Poradíme vám, ako na to.

Založiť živnosť si na Slovensku môže každá fyzická osoba po dovŕšení 18 rokov, ktorá je bezúhonná a je spôsobilá na právne úkony. V prvom rade je dôležité vedieť, v čom a v akej oblasti chcete podnikať.

Voľná, remeselná alebo viazaná živnosť

Pri zakladaní živnosti si môžete vybrať z troch rôznych druhov živnosti. Najviac rozšírenými sú voľné živnosti, pri ktorých stačí splniť všeobecné podmienky a nevyžaduje sa žiadne konkrétne vzdelanie. V prípade remeselných a viazaných živností musíte mať odbornú spôsobilosť na vykonávanie danej činnosti, napríklad výučný list, kvalifikáciu, osvedčenie alebo oprávnenie.

Zoznam konkrétnych živností nájdete v Zákone o živnostenskom podnikaní a následne v určených prílohách. 

Ohlásenie živnosti

Keď už viete, čomu sa chcete venovať, vaším ďalším krokom je ohlásenie živnosti. Môžete tak urobiť 3 rôznymi spôsobmi:

  • osobne na jednotnom kontaktnom mieste,
  • elektronicky,
  • prostredníctvom sprostredkovateľa. 

V prípade osobného ohlásenia živnosti musíte vyplniť formulár, ktorý je dostupný na stránke slovensko.sk a s ním ísť na jednotné kontaktné miesto, ktoré prislúcha k vášmu bydlisku. Nezabudnite na doloženie príloh, ak nejaké potrebujete.

Ak sa rozhodnete ohlásiť živnosť elektronicky, musíte vyplniť žiadosť na portáli slovensko.sk. K tomuto úkonu budete potrebovať občiansky preukaz s čipom, aby ste mohli dokument elektronicky podpísať. 

Treťou možnosťou je nechať to na niekoho iného. Existujú rôzne spoločnosti, ktoré za určitý poplatok vybavia všetko za vás. Vy nemusíte nikam chodiť. Ide o najdrahší, ale zároveň najpraktickejší spôsob. 

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Ilustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Koľko stojí založenie živnosti?

Založenie živnosti vás nemusí stáť vôbec nič, ak sa ho rozhodnete podať elektronicky a zvolíte si len voľné živnosti. V prípade osobného ohlásenia je cena 5 € za každú voľnú živnosť. Čo sa týka remeselných a viazaných živností, pri nich je cena 15 € za každú živnosť pri osobnom ohlásení a 7,50 € pri elektronickom.

Poplatky je možné uhradiť kúpou kolku v kiosku, elektronickým kolkom, poštovým poukazom alebo prevodom z účtu. Doklad o uhradení poplatku si odložte, pretože ho musíte priložiť k žiadosti. 

Osvedčenie o živnostenskom oprávnení

Osvedčenie o živnostenskom podnikaní vydáva príslušný okresný úrad, odbor živnostenského podnikania, do troch pracovných dní. Prevziať si ho môžete osobne na okresnom úrade, prípadne vám bude doručené poštou. V prípade elektronickej komunikácie ho dostanete v elektronickej podobe. 

Následne máte povinnosť sa zaregistrovať na daňovom úrade podľa vášho bydliska, kde vám bude pridelené IČ DPH. Taktiež musíte začať platiť zdravotné odvody do zdravotnej poisťovne. Odvody do Sociálnej poisťovne počas prvého roku od založenia živnosti platiť nemusíte.

Keď všetko toto vybavíte, môžete začať podnikať. Nezabudnite na správne vedenie účtovníctva, aby ste mali všetko v poriadku. 

Ako vidíte, založiť si živnosť v roku 2024 nie je vôbec náročné. V prípade nejasností môžete navštíviť stránku slovensko.sk, kde nájdete všetky podrobnosti, prípadne to konzultujte so špcialistom na túto oblasť. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Živnosť Ako založiť živnosť
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: slovensko.sk | Foto: Thinkstock

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy