TPP alebo živnosť: Práca na trvalý pomer má týchto 9 skvelých výhod

Je výhodnejšia práca na trvalý pracovný pomer (TPP) alebo živnosť? Na túto otázku neexistuje jednotná odpoveď, pretože obidve formy majú viaceré výhody aj nevýhody. Zamestnanie na TPP sa ale v mnohých aspektoch zdá výhodnejšie. Hovoríme predovšetkým o nasledovných deviatich výhodách.

Pravidelný príjem

Každý mesiac máte istý zárobok, samozrejme, za predpokladu, že budete chodiť do práce. Živnostníci nemajú istotu v tom, či získajú dostatok platiacich klientov a odberateľov ich služieb. 

Pracovné voľno

Pri práci na TPP máte nárok na preplatenie práceneschopnosti, voľna z dôvodu návštevy lekára, starostlivosti o rodinných príslušníkov a deti (OČR) a tiež voľna v prípade pohrebu alebo svadby. Pri živnosti nič z tohto preplatené nie je.

Platená dovolenka

Zamestnanci na TPP majú zo zákona nárok na 4 týždne platenej dovolenky, v niektorých prípadoch aj na 5 týždňov. Živnostníci nemajú žiadnu dovolenku, aj keď si ju môžu urobiť v podstate kedykoľvek, no nikto im to nepreplatí. Sem môžeme zaradiť aj materskú dovolenku, ktorej výška býva väčšia v práve v prípade trvalého pracovného pomeru. 

Príplatky za víkend alebo sviatok

Práca počas víkendov nie je ničím ojedinelým. V prípade TPP si môžete mesačne prilepšiť o niekoľko desiatok až stoviek eur. Ako živnostník na takéto príplatky žiadny nárok nemáte, ani pri práci počas sviatku alebo pri nadčasoch. 

Príspevok na stravovanie

Stravné lístky, stravné karty alebo pridanie na výplate. Ak máte zamestnávateľa, máte automaticky nárok aj na stravu. Ak vám ju nedokáže zabezpečiť formou jedla, dostanete kompenzáciu v podobe peňazí alebo straveniek. 

Odvody a účtovníctvo rieši zamestnávateľ

Živnostníci si riešia účtovníctvo sami alebo majú účtovníčku. Taktiež si sami platia odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Za zamestnancov to všetko vyrieši zamestnávateľ, takže budete mať o ďalšiu starosť menej.  

Zamestnanecké benefity

Voľný deň navyše, služobný telefón či auto, permanentka do fitka, pravidelný prísun ovocia a podobne. Zamestnanecké benefity neraz lákajú ľudí na danú pozíciu, no živnostníci na ne nárok nemajú, iba ak si ich sami pre seba kúpia alebo inak zaobstarajú. Niekomu môžu tieto výhody zdvihnúť aspoň náladu a navodiť lepšiu pracovnú atmosféru. 

Vyššia šanca na získanie hypotéky

Ak si živnostníci uplatňujú paušálne výdavky, v očiach štátu zarábajú pomerne málo, kvôli čomu môžu mať problém so získaním hypotéky alebo pôžičky. Pri zamestnancoch na TPP sa často vychádza z hrubej mzdy, ktorá je oveľa vyššia než suma, ktorú dostanete na účet v podobe čistej mzdy. Vaše šance tak budú oveľa vyššie.

Lepšia výška dôchodku

S predošlým bodom mierne súvisí aj tento. Dôchodok sa vypočíta z toho, čo zamestnanci počas odrobených rokov zarábali. Ak bola ich hrubá mzda vyššia, môžu sa tešiť aj na lepšie dôchodky. Živnostníci sa často dočkajú len minimálnych výšok, najmä ak si uplatňovali paušálne výdavky.

Je práca na TPP podľa vás výhodnejšia ako živnosť?

 

Viac o téme: Poradna Živnosť Výhody TPP
  • Autor: © Zoznam/krskova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy